Алманах Македония - преиздаденото фототипно издание от 1931 г.

Алманах Македония

Алманах Македония е фототипно издание на издадения през 1931 г. оригинал.

Алманах Македония излезе от печат на 1 май 2008 г. – луксозната енциклопедична книга, представляваща огромна база данни от снимки и текст за Македония от края на XIX – началото на XX век. Обема е 1040 стр.

Към 30.05.2024, налични 1 бр.

Алманах Македония

1 бр: 499.00  лв.

Алманах Македония - преиздаденото фототипно издание от 1931 г.

Алманах Македония – преиздаденото фототипно издание от 1931 г.

Цялата предпечатна подготовка е извършена от отдела за дизайн и предпечат на ТАНГРАМ МЕДИА ООД Варна.

700 страници снимков материал – сканирани и обработени.
Набор на всички описателни текстове под снимките, които са на български и френски
Текстови страници 340.
Набор на текста

Работа на коректор

Подбор на оригиналния шрифт

Страниране на страниците

Тялото на корицата е отпечатано на гланцова хартия.

Корицата е с голд печат. Материалите са с холандски и белгийски произход.

‘Алманах Македония’ – първо в Македония.

Книгата беше представена на президента на Република България г-н Георги Първанов по време на посещението му в Македония на 3 май 2008 г. от наследник на братя Миладинови, собственик на книжарница.

На 15 май 2008 г. се състоя представяне пред варненската общественост в зала Одесос на Археологическия музей във Варна от 11.30 часа.

Беше представена и в Брюксел.

Костадин Костадинов (поръчайте Учебник по Родинознание) представи “Алманах Македония” в Европейския парламент

Уникална книга от 1931 г. с над 1000 страници и 3500 илюстрации, която е била забранена след 1944 г., бе представена в Европейския парламент във вторник от Костадин Костадинов с помоща на евродепутата Биляна Раева /АЛДЕ – НДСВ/ и унгарския й колега Магор Имре Чиби.
Алманах ‘Македония’, който е библиофилска и историческа ценност, от вчера удостои и Брюксел. Книгата съдържа автентични спомени за миналото на географската област Македония, и е неподправено свидетелство за стопанския, културния, обществения и религиозния живот.

Македония илюстриран алманах е удивителен исторически документ с трудно минало, каквато е и съдбата на целия Балкански регион,

коментира проф. Иван Илчев, ректорът на Софийския университет ‘Св. Климент Охридски’. Алманахът е събрал и любовта и болката на хора, страдащи, че животът им минава далеч от родните места. Всеки жител в Егейска Македония е рискувал живота си, ако е притежавал тази книга, изтъкна проф. Илчев. Историкът изрази надежда миналото да не бъде манипулирано от политици за егоистичните им цели.

След 1944 г.

алманахът е бил системно унищожаван като ‘продукт на буржоазния национализъм’, а притежателите му – репресирани. Затова до наши дни бяха достигнали само няколко копия, и те ни послужиха като основа за сегашното повторно публикуване, каза издателят Костадин Костадинов.

Македония и България имат общо минало, което ни обединява за общо бъдеще – и то европейско,

и за благополучието на региона, заяви евродепутатът Биляна Раева. Тя получи горещи поздравления от лидера на Либералния алианс Греъм Уотсън, според когото преиздаването на такава книга е важна крачка към интеграцията на Балканите. За нас това е знак за силна либерална политика в Югоизточна Европа, смята лидерът. Греъм Уотсън бе впечатлен и от отличната логистика при представянето на алманаха в Брюксел, и от силната подкрепа на българската академична общност.

Да се издаде алманах е много по-сериозно и свято дело,

това не е книга за бърз прочит, алманасите по правило ознаменуват особено важни събития, допълни проф. Трендафил Митев от УНСС. Освен него при представянето на новото издание говориха редица признати капацитети по историята на Балканите като проф. Ян Ришлик от Карловския Университет в Прага; проф. Марине Имберехт, програмен директор в Европейския културен център, д-р Вермунд Аарбаке от университета ‘Аристотел’ в Солун, проф. Анастасия Каракасиду от Wellesley College в САЩ и др.

На дискусията за съвременния прочит на миналото и за културното наследство на Балканите дойдоха и докладчикът в сянка на Европейския парламент за Република Македония Желко Качин, както и представители на Постоянното представителство на Гърция при ЕС и на мисията на Македония в Брюксел.

 

Кликнете на иконката за да посетите facebook страницата на Танграм и да ни отправите запитване или да се свържете с нас

Свържете се с нас
веднага във Facebook!


Ивайло Манахов

AboutИвайло Манахов

Всички поръчки на рекламни материали са под мой контрол: Ивайло Манахов-управителя на Танграм медия груп ЕООД. Директен имейл: admin@tangram.bg