металните-медальони-за-кучета

Как ли са възникнали металните медальони за кучета?

Кучешки медальони – измислени от грижовни стопани?

Или от самите домашни любимци?

Навярно почти всеки поклонник на кучетата се е питал поне веднъж кога е бил изработен първият такъв медальон и как се е зародила самата мисъл за това. Всъщност, на английски понятието е “dog tag” се превежда като „кучешки етитек“. За първи път обаче такива кучешки етикети са били сложени на… войниците.

dog tagНачалото е от времето на гражданската война в щатите. Преди една решаваща битка през 1963 г. някои войници написали на листчета хартия имената си и частта, в която служат, и го закрепили към дрехите си с карфици. Същевременно, други войници направили същото, но на парчета дърво, пробили дупка и ги завързали на врата си.

Едва през 1906 г. били представени първите кръгли алуминиеви дискове, които от 1913 г. се изработват задължително от военните. През първата световна война на тях са изписани името, званието, серийния номер, войсковата част и религията на всеки войник.

Формата на етикетите се е меняла през годините – кръгли, елипсовидни, двойно вдлъбнати и т.н, но се е запазило основното им предназначение – съхранявали са кратки важни данни на войниците, които в случай да бъдат използвани.

Началото на кучешките медальони

Dickin_Medal

Но, стига сме се занимавали с войниците, да се върнем към кучетата. Началото на кучешките медальони можем да открием през 1943 г. Тогава е учреден т.нар. Дикин Медъл (Dickin Medal) от Мария Дикин. В това време е бушувала втората световна война и много животни са проявили смелост и съобразителност при спасяването не само на своите стопани, но и на други пострадали хора. Именно затова, на този бронзов медал е било изписано: „За храброст“ и „Ние също служим“.

В периода 1943-1949 г. са били раздадени 54 медала Дикин – на 32 гълъба, 18 кучета, 3 коня и една корабна котка. Тази награда се раздава и до днес на безсловесните ни приятели в последващите военни конфликти, които със завидна смелост и жертвоготовност помагат в доставянето на лекарства и съобщения или направо спасяват пострадалите.

Помня и първите години на родната ни „демокрация“ – тогава в България навлязоха доста породисти кучета. Много хора изписваха имена, адреси и телефони на листчета хартия и някак си ги закрепваха от вътрешната страна на нашийниците на питомците си. После се появиха някакви алуминиеви кръгчета, закрепвани с метални халкички.

Медальоните в наши дни

Pintscher

Стигнахме до днешните времена. Една съвсем обикновена и необходима вещ, каквато е медальонът за кучета, може да се превърне в произведение на изкуството, чудесен сувенир и незабравим подарък, и въпреки това да се използва по предназначение. На него е изобразена породата на вашия любимец и може да се добавят неговото име и вашият телефонен номер, че, ако не дай си Боже се загуби, хората които го намерят, да ви го върнат.

Моля последвайте връзката и открийте вашата порода. Ако искате вие или безценният ви приятел да се сдобие с нещо красиво, свържете се с нас на посочените контакти.

Разгледайте останалите сувенири.

Автор: Иван Стоянов

One comment

Comments are closed.