Изисквания към файловете за цифров и офсетов печат

Изисквания, които гарантират безпроблемен, качествен печат

Изисквания, които най-често пренебрегвате:

  • Прием на файлове с разширениe .PDF

  • Цветови модел CMYK.
  • Резолюция на растерните изображения 250-300dpi.
  • Наддаване + 2 мм. от всяка страна. Ако не се наддадат тези 2 мм. от всяка страна, след печат визитка 90×50, ще бъде отрязана до 86×46 мм.
  • Текст или други обекти застрашени от ножа – 5 мм. навътре от обрязания размер и 7 мм. от наддадения размер.
  • Ако текстът е в черно да е 100% в черния канал (K), а не във всички, цветови канали. Причината: Невъзможност за напасване при печат. Практиката е да са подсилва само черния фон, но не и черния текст.

Най-често пренебрегваното правило – липса на наддаване за обрязване:

+2 мм. наддаване за обрязване на всяка страна – например: Ако размерът в готов вид е 90×50 мм., се добавят 2 мм. от всяка страна и файлът става 94×54 мм., НО:

Наддавате от фона, а не наддавате бял фон, защото идеята не е просто да има някакъв фон, а да се наддаде от основния фона на дизайна, така че при рязане ако ножът мръдне в някоя посока, фонът да замаскира това мръдване. Ако оставите бял фон и ножът мръдне 2 мм. надясно, вляво “ще светне” бяла ивица. Вижте схемата по-долу.

Например за визитки 90×50 мм.
Рамка 1 с размери 80×40 мм. Извън рамката да не излизат снимки, текстове.
Рамка 2:  94×54 мм. и в нея поместете фона. След обрязване ще изчезнат по 2 мм. от всяка страна, но дори ножаря да мръдне с 2 мм. наляво или надясно и няма да се забелязва.

Примерна схема за подготовка за печат на флаер с размер 100x200 мм.

Примерна схема за подготовка за печат на флаер с размер 100×200 мм.

 

Текст или други обекти застрашени от ножа – 5 мм навътре от края на изделието.

Когато даден обект е близо до ръба, е възможно при рязането да има отклонение и когато има буфер от 5 мм., ВИЗУАЛНО не се забелязва мръдването. Когато обектите са прекалено близо – веднага се вижда.

Ето ви точните размери на стандартните формати с надааване:

Размер: 90×50 мм.
94/54 мм. след наддаване

Размер: 90×60 мм.
94/64 мм. след наддаване

Размер: 100×100 мм.
104/104 мм. след наддаване

Размер: А6, 105/148 мм.
109/152 мм. след наддаване

Размер: А5, 210×148 мм
214×152 мм. след наддаване 

Размер: А4, 297×210 мм
301/214 мм. след наддаван

Размер: А3, 420×297 мм
424×301 мм. след наддаванe

Какви изисквания имаме за CMYK?

CMYK е цветови профил, който се използва за печат. Означава Cyan (C), Magenta (М), Yellow (Y)и Black (K), които при смесване произвеждат пълноцветен печат.

4+4?

означава пълноцветен печат от двете страни на изделието.

RGB

е съкращение от цветовете Red, Green и Blue, които при комбиниране създават всички цветове нужни за екранни изображения. Поради своите характеристики този модел е подходящ за използване при изработка на уеб дизайн или видео. Но не и за печат.
Често допускана грешка е да се проектира в RGB, а да се подава файла за печата в CMYK. Когато се стигне до печат се оказва, че по CMYK същите тези цветове не могат да бъдат възпроизведени. Резултатът е съвсем различен от очаквания. Това, което се вижда на монитора в режим RGB, се оказва различно след печат по CMYK. Цветовете на монитора по RGB ‘светят’ чак неестествено.

Изисквания за резолюцията на растерните изображения

Качеството на растерните изображения (напр. снимки) зависи от разделителната способност (резолюцията). Резолюцията определя колко пиксела има на инч и се измерва в точки на инч (ppi). За добро изображение при печат е необходима резолюция от 300 точки на инч.  И разбира се цветовият профил отново трябва да е CMYK. Често допускана грешка е да се вземат от интернет снимки на 72 точки (достатъчни за екран) и да се използват при проектите за печат. Резултатът е “размазващ”.

Размер и наддаване при печатните изделия

Много е важно наддаването да се предвиди още при създаването на проекта. Всички елементи които стигат до края формáта трябва да продължават  навън с по 2 мм. от всяка страна. Например файлът за флаери А6 (105/148мм) с наддаването става 109/152мм. Благодарение на това се предотвратяват появата на бели линии при довършителните процеси (рязане, щанцоване и др.).

Проблема с черното

При печат в цветовият профил CMYK на много клиенти черното не им изглежда “достатъчно черно”.  Решението на проблема е да го “напомпаме” с процент от останалите канали. Да, но доколко това е допустимо без да нанесе вреди. Тънките черни линийки в малките формати не е нужно да бъдат подсилвани. В противен случай може да се размажат. Подсилват се само големи пространства. И то умерено. Общият сбор на проценти от четирите канала да е не-повече от 280. Съотношението C- 40, M- 30, Y- 20, K- 100 e напълно достатъчно. Композитното черно от смесването на мастилата C- 100, M- 100, Y- 100, K- 100 е сигурна предпоставка за проблем.

Разгледайте нашата Facebook страница.

Билблиотека шаблони с дизайн на визитки – тук. Ако ви хареса дизайн – изпратете ни го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.