Как да станете част от млм система

Част четвърта

Как да не затънете повече

млм - мулти левъл маркетингНай-после е започнало да ви просветва и решавате да се откажете от участие в „обучението”. Най-вероятно „спонсорът”, т.е. „менторът”, ще започне да ви убеждава, че е хубаво да присъствате. Той/тя няма да може да дойде, защото точно тези дни е „много зает/а”. Възможно е да ви се обади и „гуруто” от София – нали искате да градите мрежа, да притежавате собствен бизнес и т.н. – това не може да стане без да посещавате семинарите.

Вие обаче имате нужда от обучения, на които да се научите как да продавате, как да не ви пука след петия отказ и да не се отчайвате. Такива обучения обаче няма кой да ви организира. И „спонсорът”, и „гуруто” ще ви обяснят, че трябва да си промените мисленето, обкръжението, нагласата, да вярвате повече в продуктите и екипа и т.н. „Как да стане?”, питате вие. „Ами как, всички отговори са в теб”. От това по-определен отговор – здраве му кажи!

Вече трябва да ви е пределно ясно, че е крайно време да престанете да инвестирате в този „проект” и да се занимавате с хора, които не дават и пет пари за вас и гледат да ви измъкнат последната стотинка. Ако вече „приятел” ви се е обадил с покана да посетите дадено събитие или предстои да се включите в дадена млм компания, ето какво ви препоръчвам да направите, за да не съжалявате впоследствие:

1.    Никога не посещавайте презентация ако този, който ви е поканил не ви каже името на компанията, поне в най-общи линии с какво се занимава и какво предлага. Ако отидете, в най-добрият случай ще си загубите времето.

2.    Никога не се предоверявайте на презентаторите, ако са от София. Ако компаниата не е читава, то за тях сме просто едни наивни провинциалисти.

3.    Никога не участвайте в компания, ако поканените чуждестранни диамантени, рубинени и т.н. спонсори са балканци – не може представители на фалирали държави да ни учат как се прави бизнес.

4.    Ако успеете, проучете биографиите на презентаторите и вашия „приятел”. Окаже ли се, че са млм-„номади”, които ходят от компания в компания, създават мрежи, а после зарязват всичко и всики, не се занимавайте повече с това.

5.    Не се захващайте с компания, която „развива дейността си от 20 г., а от тази година (може от 1 или 2) вече е на българския пазар и вие ще сте едни от първите”. Ако умеете и обичате да говорите, увличате хората и те ви следват (разбира се в почтения смисъл), работете в компания, която е на българския пазар от поне 5-10 г.

6.    Включете се в млм компания ако имате много „топли” контакти. Не става да се обадите на хора, с които не сте се чували и виждали от 10 г. и да им говорите за новия си бизнес или да ги каните на презентации.

7.    Преустановете участието си в компания, в която редовно не ви изпълняват поръчките, защото „в момента има малки трудности с доставките, но нещата ще се оправят, все пак отскоро сме в България”. В този случай любими изрази на „гуруто” и „ментора” са, че „нещата ще започнат да се случват, трябва още малко търпение”, или нещо подобно.

8.    Не позволявайте да ви изнудват с това, че трябва да правите определени обороти месечно. Вие не сте екстрасенс, за да знаете какви ще са ви продажбите в тази родна ужасна икономическа обстановка. В този смисъл не се хващайте на въдицата за „другия вариант” – да се задръстите с продукти (макар и на промоционални цени) с надеждата, че ще дойде ден, в който да ги продадете или да дадете пари предварително, а „когато имате поръчки, ще ви бъдат приспаднати”.

9.    Не ставайте сътрудници на млм компании, в които се „купуват позиции”, за да печелите по-голям процент отстъпки или комисионни. Ще дойде ден, в който ще бъдете „щастливи”, че сте се отървали с малко, или ще се ругаете, че сте затънали с доста. А ако завлечете и хора, макар и неволно, става доста сложно.

10.    Не се поддавайте на отчаянието ако доходите ви са малки или ако сте безработни, имате някакви спестявания и решите да ги „инвестирате” в „печеливш бизнес”. Всички мошеници свирят на точно тази струна.

11.    Никога не се предоверявайте на приятели, бивши и настоящи колеги (макар и да не сте имали конфликти с тях). Помнете поговорката от филма „Кръстника”: „Приятелството и парите са като водата и маслото – никога не се смесват”.

След всичко казано дотук, навярно се питате дали има почтени млм компании. Има разбира се, но у нас мошениците са повече и за ги откриете, просто спазвайте горните препоръки и бъдете бдителни. Ако имате въпроси, питайте, щом мога веднага ще ви отговоря.

Поздрави и успех!
Иван Стоянов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *