Къде да паркират хората с увреждания?

Къде да паркират хората с увреждания?Това пита с тази статия моят приятел Иван Стоянов – един от така наречените “малки хора” с големи сърца. Степента на уважение към тези хора, които не са си поръчали на природата екстрата да са по-различни от нас физически – издава степента на нашият интелект.

 

 

Ще ви разкажа една история, която се случи с мен и жена ми преди около месец и половина. И двамата с нея сме с увреждания и принадлежим към т. нар. малки хора. При споделянето на нашата история с приятели и познати, се оказа, че това въобще не е единствен случай и едва ли ще е последният. С известни вариации това се е случвало и с други хора с увреждания в различни градове на страната. Ето за какво става дума.
Един ден в началото на април се уговорихме да се видим с наши познати в сладкарницата на делфинариума във Варна, който се намира в Морската градина. Морската градина е с пропусквателен режим, бариерата на входа се вдига и спуска от полицай. Пред делфинариума има малък паркинг за клиентите. Не видях да има специално указани места за хора с увреждания, но в този ден и час всичко беше заето. Направих една-две обиколки с надеждата да се освободи поне едно място, но след като това не стана, паркирах на възможно най-широката алея, възможно най-вдясно, така че да не преча на никого. Срещата с познатите ни приключи за около час и ние тръгнахме да се прибираме.
На излизане от Морската градина полицаите ме спряха. Обясниха ми учтиво, че не искали да се заяждат, разбирали, че сме били инвалиди (да, точно тази дума използваха и ми говореха на „ти”, без да се познаваме!), но не трябвало да спирам на алеите, защото било забранено и колата ми можела да бъде вдигната от „паяка”. Аз също им обясних учтиво, че щом съм паркирал на алеята, значи е нямало свободно място, освен това паркирах без автомобилът ми да създава пречка на някого и преди „паякът” да вдигне колата ми е добре да наобиколи паркингите из града и да вдигне тези автомобили, спрени на места за хора с увреждания. Глобата за това нарушение започва от 200 лв., но не ми е известно да са започнали да пълнят окрадената ни хазна по този начин.
След като се прибрахме вкъщи, разбрах, че по време на срещата с нашите познати от второ РПУ се е обадил служител, представил се като Тодоров и обяснил на родителите ми, че ако незабавно не съм си преместил автомобила от алеята, щели да го извозят принудително, тъй като съм бил в нарушение, че пречела и т. н. Е, нито го преместих незабавно, нито полицаите го извозиха.

Тук е мястото да задам следните въпроси:

1. Наистина ли нямат какво да правят полицаите от второ РПУ, че цял час се занимаваха с моята кола – колата на човек с увреждане, който я паркира на място без да пречи на движението, макар и в нарушение, просто защото нямаше къде да спре?

2. Редно ли е полицаите, които би трябвало да бъдат за пример, да говорят на „ти” на непознати?

3. Кога в речника на полицаите думата „инвалид” ще бъде заменена със словосъчетанието „човек с увреждане”? Не мисля, че е нормално да бъда наричан „инвалид” от човек, на който му е забранено да мисли и му нареждат какво да прави, а аз си издържам семейството сам и никой не ми казва какво да свърша през деня.

4. Къде имат право да паркират хората с увреждания, щом дори и местата, отредени за тях в 99% от случаите се оказват заети? Ако „паяците”, съвместно с полицаите, си вършеха работата както трябва, този въпрос отдавна щеше да е решен.

Малко факти ли? Вижте снимките:

 

19.04.2013 – Мястото е ул. „Патлейна”, точно до сектор „Миграция” на ОД МВР – Варна.

19.04.2013 – Мястото е ул. „Патлейна”, точно до сектор „Миграция” на ОД МВР – Варна.

19.04.2013 – Мястото е ул. „Патлейна”, точно до сектор „Миграция” на ОД МВР – Варна.
Шофьорът на сребристо АУДИ с рег. № В 0151 НВ е паркирал на място за хора с увреждания, без автомобилът да има съответния отличителен знак. Всъщност, автомобилът беше на същото място и на 22.04.

Или и този пътен знак е „цопнат” от някой безмозъчен служител, или не важи за хора с АУДИ. Странното е, че това става точно под носа на полицаите, които така ревниво пазят уличките около този сектор и дори не може да се мине оттам с кола. Спомням си една случка преди 2-3 г., когато имах работа в този район и реших да се възползвам от правото си, но един полицай категорично забрани.

Мястото е паркингът (безплатната част) между х-л „Мусала” (сега „Лондон”) и областната администрация Варна

Мястото е паркингът (безплатната част) между х-л „Мусала” (сега „Лондон”) и областната администрация Варна

22.04.2013 – Мястото е паркингът (безплатната част) между х-л „Мусала” (сега „Лондон”) и областната администрация Варна. Какво се разбира от нея:

а) водачът на зеленият опел е в нарушение – спрял е на паркомясто, предназначено за хора с увреждания, без автомобилът да е обозначен със съответният знак;

б) паркомястото въобще не е предназначено за хора с увреждания;

в) пътният знак не е поставен правилно от съответната администрация.

Иван Ст. Иванов

3 коментара по “Къде да паркират хората с увреждания?

 1. Г-жо или Г-не, по повод публикацията Ви в публичното пространство държа да Ви уведомя, че въпросният автомобил паркиран на ул.Патлейна под знака за инвалидност е собственост на инвалид и поради това че в момента течеше процедура за подмяна на старите стикери за инвалидност трябваше да си направите труда да погледните, че на таблото на видно място е поставен картон удостоверяващ собствеността и степента на инвалидност.

  С уважение към вашата гражданска бдителност.

 2. Здравейте Теодора!
  Статията е написана от мой приятел, който също кара с подобен стикер.
  Познавайки го добре – ви гарантирам, че подбудите му са били чисти.
  Веднага ще го уведомя за подадения от вас коментар.
  Извинявам се, защото предполагам сте изпитали неудобство!

  Ивайло Манахов – управител Танграм медиа ООД Варна

 3. Драга г-жо,
  Щом като Вашият случай е такъв, то моля да приемете моите извинения. Щом като нито на предното, нито на задното стъкло нямаше знак, указващ, че шофьорът е с увреждане, как бих могъл да знам, че това наистина е така. И колко трае самата процедура по подмяна на стикерите?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *