Без празници моля!

Преди малко се върна колегата, който отговаря за спедицията на пратките и влезе с фразата: “Тия са решили да ни съсипят!”. Всички в офиса се обърнахме и попитахме какво е станало. Колегата отговори: “24, 25, 26, 27 са почивни дни….”

След като през май 2012 почивахме на 1 май (вторник) предния ден 30 април също – през първата седмица на май работихме 3 дни. Като махнем и дните около 24 май и картинката става напрегната.

За да платим на банката ипотеката на офиса 1000 лв. на месец – всеки работен ден трябва да отделяме 50 лв. След празници за да компенсираме вноската само към банката – 50-тте лева нарастват до 100 лв. И това е само банката.

Виваком ни прибират още около 6 лв. на ден – 120 лв. на месец.

Гориво за колите минимум 400 лв. на месец – 20 лв. на работен ден

Закръглям сумата на ден на около 100 лв. – без осигуровки, данъци, жилищни разходи, заплати….

В тази връзка подемаме кампанията за забрана на празниците. Предлагаме да има два официални празника: Велик ден и Коледа и обяснявам защо:

В нашата фирма уважаваме традициите и предполагам нашите отци не биха се сърдили, че примерно на 3 март работим, защото начина на празнуване за българина се е превърнал в ядене и пиене….Колко от нас обясняват на децата си защо празнуваме?

Смятам, че не е време за размотаване. Време е за яко БАЧКАНЕ за да изтласкаме България от калта.

Ако уважаемите министри, депутати, президенти, чиновници искат да празнуват на гърба на частните фирми – смятам, че не е справедливо. За частника няма изградена хранилка, която да го чака. Хората на частния бизнес работят по часовник и произвеждат благата И на изброените хрантутници.

Моля за мнения дали сте съгласни!!!

Ивайло Манахов

19 коментара по “Без празници моля!

 1. Съгласен съм, че се прекалява с тея безмислия!
  Трябва да се бойкотира тази система сериозно!
  Нестига дето ВБП е много малък ми да го унищожим хептем с тея почивки, сякаш сме се преработили едва ли не!

 2. …..трябва да се направи нещо по въпроса, и на мен ми писна от някакви измислици, що не обявят и стъпването на луната за празник?!
  И като се объркат графиците за два месеца ела после си оправи годината ако можеш!

 3. Да накараме администрацията да заработи!

 4. На мен лично би ми бил интересен коментарът по темата на частник в туристическия бизнес!

 5. Напълно съгласен съм. Не стига, че празниците ни са много, ами ги и сливат, после уж се отработва, ама всъщност не- кашата е пълна.

 6. Ники, благодаря за коментара.
  Наличието на толкова празници трябва да се квалифицира като източване на държавата или тероризъм….

  Ако действително милиони българи на празниците излизаха за да се срещнат, спомнят същността на празника и дечицата до тях от малки бъдат закърмени с историческата памет – щеше да е велико….

  А в действителност чиновници, депутати, министри и цялата алчна паплач с нашите пари си устройват празнични трапези и после три дни си почиват от изтъркването на зъбите и стомасите…

 7. Можем да прибавим и някои други дати към празниците-Гергьов ден и 24 май. Но толкова много почивки- това е престъпление към нацията. От една страна не работим, а от друга привикваме към мързел. Да не говорим, че ако решиш легално да работиш на 25.05. напимер, трябва да се плащат двойни надници и да се занимаваш с още куп глупости.
  За сега политиката в БГ е такава-против труда и производителната класа. Най-добре си, ако не работиш. За което не са виновни само политиците, а и всички ние.

 8. Правим се, че празнуваме събития, завоювани от тези преди нас и няма как да усетим какво са чувствали, когато са постигали нещо за България. Ядем и пием за да компенсираме комплексарщината си….
  Къде са нашите победи, които да празнуваме?

 9. Проблемът не е в наличието на почивни дни по празниците, а в липсата на ефективна администрация (и работа на повечето институции) през останалото време. Ако времето,загубено по инстанции се намали драстично,но не за сметка на вършенето на работа с тях, няма да има проблем с празниците.

  За справка-празничните дни (неработни) във Великобритания, Белгия, Германия например са значително повече от нашите. Същото се отнася за 90 % от ЕС.

  Сега една камара народ ще ми се изсипе с аргумента “ама те какви пари вземат”. На това ще отговоря: “Значи проблемът не ви е в неработните дни, а в заплащането през работните” ! :) :)

  Живи и здрави всички !!!

 10. тези които имат пари ще почиват… тези които нямат пари ще работатят. примерно такива като вас. А селянина като теб би приказвал това че… трябва да се работи ??!
  я ти ми кажи за толкова почивни дни ако ги обърнеш в работни дали България ще тръгне напред ? Едва ли. Затова селянина си остава селянин от кадето и да го погледен. ЧИБА БЪРЗО НА СЕЛО ПРИ ОВЦЕТЕ. ТАМ НЯМА ПОЧИВЕН ДЕН! ТАМ ЩЕ СЕ ЧУВСТВАШ КАТО У ДОМА СИ…. ЕМИ ДА ТИ СИ ОТ ТАМ

 11. ДА ВИДЯХ ПРОВОПИСНИ ГРЕШКИ… ЗАЩОТО ЗАТОВА ЩЕ СЕ ХВАНЕШ…. ТОВА ВСИЧКО Е КЪМ АВТОРА, КЪМ ТОЗИ КОЙТО НЯМА ПАРИ И ВДИГА ПАРА…. ЖАЛ МИ Е ЗА ТАКИВА ХОРА.

 12. Грубо, просташко, нагло изказване…правописните грешки за ваше облекчение няма да коментирам, защото те се учат през първите десет години :)
  Вие сте прясното доказателство, че хората с пари в България са неграмотни, прости и нагли. Време е да потънете някъде за да създадем празникът: “Освобождение от робството на простотията и чалгата”.
  Тогава ще направя кампания празникът да стане официален.
  Моите доводи са конкретни:

  1. Дните, в които официално не се работи са много
  2. В съвремието не постигаме победи чрез войни, а чрез икономически завоевания, които да позволяват културни и научни постижения.
  3. На база победите: икономически, спортни, културни, научни, образователни (победите по световни олимпиади по информатика и математика) се повдига самочувствието ни като нация, доходите и тогава ще празнуваме.
  4. Това, че някой има пари не означава, че е значим. Парите идват бързо и бързо изчезват

 13. Някъде бях чел, че думата работа идва от думата роб (робство) – има логика. Преднокоментиращия, като изключим просташкото, правилно казва, че труда само на село не спира! Там земята си иска работа, и то всеки ден. А в града храним тарикати (предимно чужденци с чужди фирми ) – Ивайло, цитирам твоите нужди, фирмите на които плащаш – банки (не-български) телефони (не-българска фирма),бензин (ако лукоил е българска…..) и данъци – е, нали трябва да строим магистрали! Аз не се натискам да робувам и да пълня чужди джобове! Отделно, много хора използват “почивните ” дни да работят по парцелите си земи, останали от други времена, където си имат зеленчукови и овощни градини – при интензивна работна седмица там имат сериозни проблеми! И накрая – КАТО СМЕ БЕЗДЕЛНИЦИ, ЗАЩО ТРЯБВА ДА СМЕ БЕЗ….ПРАЗНИЦИ??

 14. Аз смятам, че не трябва да има толкова официални празници, които да дават повод да се накъсва работния цикъл.
  Когато официално никой не работи – се получава една вяла стагнация….
  Аз си почивам когато искам, а не когато ми наредят да празнувам официално…
  Времената са такива – изплащаме кредити, борим се за клиенти….Като дойдат времената да се излежаваме по цял ден под някой клон – значи България е станала африканска страна :) , а ние сме или абуригени или нещо по-диво.
  Къде са празниците на нашето съвремие?
  Къде са нашите победи?
  Поне да измислят празник по случай победите ни в САЩ през 1994, че с това ще си останем.
  Стига сме окачвали портрета на Апостола в канцеларии и кметски кабинети. Стига с тая показност…..

 15. Извинявай, ама ми напомняш на един от смърфовете, дето е винаги контра. Хората, които могат САМИ да си определят кога да почиват са задоволени хора и работят за удоволствие …те са около 1% от работещото население. Останалото работещо население чакат с нетърпение команда за почивка, чакат да им определят време за отпуск и т.н…, т.е. те са зависими, но на твърда заплата. Твоя призив трябва да има аудитория и тя е хората с променлива (външнозависима) заплата (доход). За работещите на твърда заплата, с бонуси независещи от работното време, твоя призив е неразбираем.

 16. “Любо на 15.05.2012 at 10:32 PM said:
  Някъде бях чел, че думата работа идва от думата роб (робство) – има логика.”
  Обратното, “раб”, в съвременния език “роб” идва от работа, сиреч работник, в древността е било нормално част от работниците да са пленници.

 17. Нека да ни вземат и празничните дни. Нека поредния работодател си спести двойния надник на служителите си, които работят по празниците!!!! И без това извънредния труд не винаги се заплаща….което е много коректно, много ползотворно за фирмата в микро- мащаб, а от макро- гледна точка – повратен момент за икономиката! Нека си поставим за генерална цел работа, работа и пак работа…да се изградим като личности в кариерите си, макар с ограбени морални ценности…кой нормален, амбициозен, интелигентен човек ще предпочете да се види със семейството си по празниците, вместо да трупа пари за фирмата ?!? Защо ни е да почитаме празника на българската армия или деня на будителите, защо ни е да възпитаваме децата си да почитат нашите предци и да знаят историята на българския народ…защо да губим излишно време….след като “времето е пари”. За какво са ни тези празници след като ежедневно ни ограбват финансово, сега и морално….сигурност и спокойствие нямаме, пари нямаме, бъдеще за завършелите висшисти няма…достойни старини за пенсионерите ни няма, пари за лекарства няма, достатъчно детски градини няма…..остана сега и празничните ни дни да ни вземат, и единственото нещо което ще ни остане са дърветата в НС…и чревоугодни, безскруполни работодатели, които не ценят труда ни и се гаврят с мижави заплати и извънредно работно време , което се заплаща по 20 ст. на час!!!! Мечтата на всеки е 8 часово работно време, оценяващо се по 3 лв/ч и 4-6 часа извънредно работно време по 20ст. Работата във фирмата е много по-важна от моментите, които можеш да прекараш с близките си хора или от времето което следва да отделиш за полагането на земеделски труд, свързан с имотите си..за какво ти е да се грижиш за собствения си имот…след като можеш да си поставиш като приоритет да пълниш джобовете на поредния частник! :) “Няма логика”

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *