Безплатна реклама

В началото медиите (основно вестниците) са се издържали основно от сумата, която читателите са заплащали за да си купят вестника. В този период може да се каже, че журнелистите са работели съвестно и с хъс за да информират своя работодател – ЧИТАТЕЛЯ. Той – читателят, който си купува любиния вестник.

Любимия!?

Ами  никой не купува нещо, от което не получава удоволствие.

В един момент се появяват радиото, телевизията, а те как да се заплащат от потребителя.

Да, разбира се държавните телевизии се дотират от държавата, но частните се нуждаят от пари.

И чудото идва – перпетум мобиле – РЕКЛАМАТА.

И с нея започва и завършва една ера. Рекламата отваря безгранични хоризонти за медиите като приходи и влияние, но започва и колапса:

Рекламодателят плаща на медията, която прави информационен продукт и го предоставя на клиента. До тук всичко е ясно, неясен остава въпроса:

Ако продукта, който рекламира медията не е със съответните качества, ще бъде ли обяснено това на читателя, слушателя или зрителя?

Или заради това, че рекламодателя си плаща на медията, тя си запушва ушите и си затваря очите?

Безплатната медия е като морфина – облекчава болката, но не лекува проблема. Безплатните медии нанасят непоправими поражения на собствените си потребители.

Пиша това от опит. Правейки кампания за начина, по който Данон и Мтел ни манипулират чрез собствените ни деца – се сблъсках с отношението на медиите:

Беше ми заявено неофициално, че това, с което съм се захванал е много полезно за обществото, но шефовете на медията няма да са доволни, че техен рекламодател е нападнат!?

Обобщавам, защото това ми беше заявено от лица, свързани с големи, български медии. Няма как да цитирам конкретни имена, защото всичко се обяснява по телефона за да няма доказателства и всико да се покрие.

Незнам какво да кажа повече – ядем, пием, ползваме продукти с неясно съдържание само защото ползваме медии, които ни убеждават че всичко е ОК!!!

Ивайло Манахов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *