Танграм – посредник в рекламния бизнес – печатници, вносители

Танграм – древна, китайска игра от седем плочки, с които се подреждат фигури

Танграм е името на нашият бизнес, което градим от 2001 г. Услугите ни ползват над 1000 рекламни агенции, дизайнери на свободна практика, студиа за дизайн. Нашата сила е информацията – знаем кой, какво прави в България. Наши подизпълнители са едни от най-големите печатници в България.

При нас се спазват трите правила – качество, срок и цена. Когато едното липсва, се провалят и трите.

Танграм имотиконка

Танграм имотиконка

Преди да предложим даден продукт на клиентите и рекламните агенции, извършваме мащабно проучване. След като сме напълно сигурни започваме да предлагаме със самочувствието, че няма да има проблеми. Благодарение на това постригаме под 1% брак.

Висшето на улицата (директния маркетинг).

Висшето си образование в рекламата завършихме на улицата. Никога не сме предполагали, че директния маркетинг е толкова директен. Прилича на дуел – изправяш се срещу клиента с предварително усъвършенствани думи и похвати се опитваш да му продадеш нещо, от което не е сигурно дали има нужда. Ние продавахме карти за отстъпка за Първа частна болница Медикс във Варна. Вече не съществува – тази черна сграда е построена сега.

Интересен факт: Докато търсех работа – попаднаха на интервю за масажист точно в тази болница 🙂
Закупувайки карта за 12 лв. – бъдещият пациент ползваше 50% отстъпка при преглед и т.н. После продавахме абонаментни карти за намаление в боулинг и т.н.

Медийни магнати.
Края на 2003 г. ни обзе безумната идея (безумна към днешна дата) да издаваме вестник за имоти. Името ИМОТ ДНЕС го измисли Петко Литов докато разпивахме една неделя. На 30 март 2004 г. излезе брой първи на първият всекидневник във Варна само за имоти – честито ИМОТ ДНЕС!
Двете вътрешни страници излязоха от печат бели, защото Киро и Ники от City R (с тях започнахме предпечата и странирането на вестника и сме длъжни да ги оставим в историята каквито и фалове да е имало) не успяха да разпечатат паусите (тогава преди плаките се ползваха пауси).

С Огнян Асенов стояхме цяла нощ в печатницата докато не излезе броя. Пихме ром, чудехме се как рекламодателите ще приемат липсата на двете вътрешни страници.

Първият ни офис беше в тази къща зад дърветата на ул. Цар Симеон във Варна – срещу сградата на ДЗИ. Качвахме се по едни дървени, стари стълби на последния етаж. Офисът представляваше една стая с под от гредоред и като ходехме всичко се тресеше.

Рекламната агенция
Рекламодателите във вестника започнаха да ни питат дали случайно покрай вестника не печатаме и визитки. После флаери, после табели и така съвсем случайно се озовахме в рекламния бизнес. И понеже не сме били в нито една рекламна агенция никой и до ден днешен не ни е обвинил, че той ни е научил, а ние сме си тръгнали и подобни прозаични обвинения.

Името Танграм
При регистрацията на новата ни фирма през есента на 2001 г., трябваше да измислим име и Таня Литова предложи Танграма. попитах я какво е това, а тя отговори: “Ами нещо между Тангра и още нещо”.
Излезе от съда и обяви, че новата ни фирма се казва Танграм. Нямахме идея, че има такава китайска игра –  от седем плочки благодарение на въображението е подреждат фигури на хора, животни, предмети.