Изисквания към файла за печат на визитки, флаери

Изисквания файлoве за печат

Изискванията са едни и същи, независимо дали става въпрос за визитки, флаери, дипляни:

Цветови модел CMYK. Резолюция на растерните изображения 250-300dpi. Наддаване +2мм от всяка страна. Текст или други обекти застрашени от ножа – 5мм навътре от края на изделието. Черното (напр. текст) трябва да е само 100%К. Подсилва се само при определени условия.

CMYK

е цветови профил, подходящ за печат. Означава Cyan (C), Magenta (М), Yellow (Y)и Black (K), които при смесване произвеждат пълноцветен печат. 4+4 означава пълноцветен печат от двете страни на изделието.
RGB е съкращение от цветовете Red, Green и Blue, които при комбиниране създават всички цветове нужни за екранни изображения. Поради своите характеристики този модел е подходящ за използване при изработка на уеб дизайн или видео. Но не и за печат.
Често допускана грешка е да се проектира в RGB, а се печата в CMYK. Когато се стигне до печат се оказва, че по CMYK същите тези цветове не могат да бъдат възпроизведени. Резултатът е съвсем различен от очаквания.

Резолюция на растерните изображения

Качеството на растерните изображения (напр. снимки) зависи от разделителната способност (резолюцията). Резолюцията определя колко пиксела има на инч и се измерва в точки на инч (ppi). За добро изображение при печат е необходима резолюция от 300 точки на инч.  И разбира се цветовият профил отново трябва да е CMYK. Често допускана грешка е да се вземат от интернет снимки на 72 точки (достатъчни за екран) и да се използват при проектите за печат. Резултатът е “размазващ”.

Размер и наддаване при печатните изделия

Много е важно наддаването да се предвиди още при създаването на проекта. Всички елементи които стигат до края формáта трябва да продължават  навън с по 2мм. от всяка страна. Например брошура А6 (105/148мм) с наддаване става 109/152мм. Благодарение на това се предотвратяват появата на бели линии при довършителните процеси (рязане, щанцоване и др.).

Ето ви точните размери на стандартните формати с надааване:

100/100 мм.  –  104/104 мм.(с наддаване)
– краен формат – 100/100 мм

А6  –  109/152 мм. (с наддаване)
– краен формат – 105/148 мм

А5 –  214/152 мм. (с наддаване)
– краен формат – 210/148 мм

А4 –  301/214 мм. (с наддаване)
– краен формат – 297/210 мм

А3 –  424/301 мм. (с наддаване)
– краен формат – 420/297 мм

Примерна схема за подготовка за печат на флаер с размер 100x200 мм.

Примерна схема за подготовка за печат на флаер с размер 100×200 мм.

 

Текст или други обекти застрашени от ножа – 5мм навътре от края на изделието.

Също често срещан проблем при печат. Още при проектирането е необходимо да се предвиди обектите, застрашени от ножа да са поне на 3мм от него (ако броим и отпуснатите 2мм при наддаването, то те стават 5).

Проблема с черното

При печат в цветовият профил CMYK на много клиенти черното не им изглежда “достатъчно черно”.  Решението на проблема е да го “напомпаме” с процент от останалите канали. Да, но доколко това е допустимо без да нанесе вреди. Тънките черни линийки в малките формати не е нужно да бъдат подсилвани. В противен случай може да се размажат. Подсилват се само големи пространства. И то умерено. Общият сбор на проценти от четирите канала да е не-повече от 280. Съотношението C- 40, M- 30, Y- 20, K- 100 e напълно достатъчно. Композитното черно от смесването на мастилата C- 100, M- 100, Y- 100, K- 100 е сигурна предпоставка за проблем.

Разгледайте нашата Facebook страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *