Помощ на рекламните агенции и дизайнерите на свободна практика за спокойна работа

Помощ към колеги за спокойна работа

Помощ и консултации по финансова дисциплина

Укриването на приходи е заразно като грипа, идва ненадейно и без да забележим.

На изложения и всекидневно по телефона общуваме с много колеги. Някой признават, че не желаят фактура, защото техните клиент искат да им е евтино и не желаят фактура.
Колегите се оплакват, че се съгласяват с тази порочна практика, за да не “изпуснат” клиента и вирусната инфекция започва:

  1. Клиентът, който иска да му е евтино е посетен от данъчните, които се интересуват от произхода на рекламните материали.
  2. Касов бон или фактура за произход на рекламните материали липсват и е натопена рекламната агенция, от която е поръчал.Данъчните всекидневно се занимават с подобни, глупави оправдания и питат:
– Защо не пуснахте жалба в НАП, че не желаят да ви издадат касов бон или фактура? – и на този въпрос клиентът с евтините флаери замълчава.

Проблемът е, че той вече е признал коя е рекламната агенция или дизайнера на свободна практика, който няма дори фирма, а работи в къщи и данъчните имат нова следа. След като са глобили клиента, тръгват по веригата.

Стигнали са до рекламната агенция или дизайнера и питат:

– Вие ли произведохте тези рекламни материали или ги получихте от друго юридическо лице?

Колегата не разполага с документ за произход, защото е угодил на клиента да е евтино, съответно и на него му е излязло евтино, но вече започва да става скъпо. Следва акт, но колегата е издал източника, от който е купил рекламните материали без документ, защото очаква, че като си признае и ще му се размине. Нищо подобно – вече е налице организирана, престъпна група и тук влиза наказателният кодекс…

Всяка игра НЕ по правилата има очакван край и колкото е по-отдалечен, толкова повече стока е продадена и толкова по-висока е сумата. Колкото и да е невероятно държавата се променя и се налага работа по правилата.

От 2016 г. НАП закупуват мощни сървъри и аналитичен софтуер, с който могат да ви проверят “в движение” – пратки по Еконт и други фирми за доставка, банкови сметки, покупки с кредитни карти и други карти, пътувания в чужбина, свързаности по родова и приятелска линия и т. н.

Аналитичният софтуер “наблюдава” подобни на вашата фирма и отчита несъответстващи обороти. Вие сте като една отворена книга за НАП и е глупаво да продължавате по безплатния начин.

Когато искате от нас да ви продадем нещо без фактура, вие директно ни каните да влезем заедно в бъдещи неприятности.

Защо с ДДС?

Когато сме принудени да издаваме касови бонове или опростени фактури за да получавате произход, ние трябва да плащаме вместо вас накрая и ще обясня защо:

99.9% от печатниците са регистрирани по ДДС и на практика ние няма как да купим без ДДС.

Когато купим един продукт за 120 лв. с ДДС и вие ни притискате за продажба без ДДС, ние трябва да ви продадем с поне 10% надценка или в слуая за 132 лв. с касов бон или опростена фактура. ОК, но ако ние сме купили за 120 лв. с ДДС и ви продадем за 132 лв. с касов бон или опростена фактура, ние имаме печалба от 12 лв. Върху тия 12 лв. имаме 10% плосък данък и за нас остават 10.90 лв.

Работейки по тази схема – покупка с ДДС, продажба без ДДС, ние бързо ще достигнем до 50 000 лв. и би трябвало да се регистрираме по ДДС или да спрем да работим, защото ако минем 50 000 лв. оборот, сме длъжни да се регистрираме по ДДС. Другият вариант е да започнем да работим на черно, без да издаваме касови бонове и фактури. Рано или късно ще ни хванат и ще платим целия риск.

И всички тези усложнения и маневри, защото някой е решил да му е евтино.

Кой ще плаща накрая – вие, ние или заедно?

Данъчните ще обръщат все по-голямо внимание на фирмите, които не са регистрирани по ДДС, защото те са най-съмнителни. Когато се регистрирате по ДДС, няма да ви интересува дали ще достигнете 50 000 лв. или не. Ще трупате обороти, които ще ви позволят да станете интересни за банкови, ипотечни кредити, коли и т.н.

Покупка на кола за 20 000 лв. към фирмата може да ви неутрализира 20 000 лв. печалба, обяснявам:

Ако имате 20 000 лв. печалба, вие ще платите 10% данък, но останалите 18181 лв. не са лично ваши, а на дружеството. За да станат ваши трябва да платите 5% данък дивидент и тогава да влязат в джоба ви или за вас остават 17 316 лв. Но и тук следва проблем: Платихте 5% данък дивидент, но къде ихарчихте парите?

Има начини, по които да се работи съвсем законно и безопасно – интересувайте се.

Касова наличност

Проверяваните напоследък касови наличности се натрупват неусетно и напоследък масово се проверяват фирми с касова наличност над 100 000 лв.  А нямат насрещни разходи, защото ако не са по ДДС не вземат насрещни фактури, които им оскъпяват с 20%, продават с касов бон или с опростена фактура и накрая на година декларират например 45 000 лв. печалба.

Плащат около 4500 лв. плосък данък печалба и 40 000 лв. остават хипотетично в касата на фирмата. Какво обясних по-горе – ако се платят 5%, тази сума съвсем законно може да влезе в личния ви джоб, НО:

Ако пропуснете да платите 5-тте %, тези 40 000 лв. “остават” в касата ви по документи и ако данъчните дойдат на проверка, ще очакват да ги намерят в наличност. И така ако за пет години не се усетите, касовата ви наличност ще стане около 200 000 лв.

Тук ще обясня формулата, по която се работи по ДДС.

  • За месеца сте продали продукция за 6000 лв. с ДДС, ДДС-то ви е 1000 лв.
  • Купили сте за 3600 лв. с ДДС, ДДС-то е 600 лв.
  • От 1000-та лв. ДДС на изхода, вадите входното ДДС от 600 лв. и имате да внасяте на държавата 400 лв.
  • Входното ДДС от 600 лв. се нарича данъчен кредит.
  • Или 3000 лв. се явяват разход, махате ги от 5000 лв. и се получава, че чисто сте спечелили 2000 лв.
  • Продали сте продукция за 5000 лв. без ДДС, купили сте я без нищо за да не ви поскъпват нещата с 20 % и вече имате 5000 лв. данък печалба, но реално вие сте похарчили 3000 лв. за покупки, които обаче не фигурират никъде и вече дължите 500 лв. данък печалба, вместо 200 лв. по-горе.
  • Ако сте по ДДС, ще спечелите 2000 лв. и въобше няма да се притеснявате, че ще стигнете някаква регистрация. Ще си трупате обороти и добра история за пред банките ако ви потрябва кредит.
  • Купувате без фактура, продавате с фактура и печалбата ви е 2000 лв., но нямате произход на закупените неща.

Вижте повече за свободната практика

Кликнете на иконката за да посетите facebook страницата на Танграм и да ни отправите запитване или да се свържете с нас

Свържете се с нас
веднага във Facebook!

Viber/ тел: 0876 408 866
Ивайло Манахов

AboutИвайло Манахов

Всички поръчки на рекламни материали са под мой контрол: Ивайло Манахов-управителя на Танграм медия груп ЕООД. Директен имейл: admin@tangram.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *