Бай Ганьо бизнесмен

или “Внимавайте с Диян Николов” – написано от Иван Стоянов – приятел на Танграм рекламна агенция
Част първа

диян николов 1Навярно и разказ с такова заглавие би написал Алеко Константинов, ако той би бил наш съвременник, тъй като този род индивиди, за жалост са доста често срещани днес. В рамките на три години попадам на втори такъв и се надявам да не се вържа на трети.

С подобен „бизнесмен” най-вероятно ще ви запознае ваш познат или познат на ваш познат, който е прекалено натоварен да поеме поръчката му и с най-добри намерения ви го препраща, защото знае, че вие имате време и способности да свършите работата. Бай Ганьо обаче няма офис, най-вероятно няма и фирма, с него ще се срещнете в някое заведение на по питие. Той ще ви посрещне с широка усмивка и топло ръкостискане, ще ви говори за бизнеса си, ще ви разкаже за плановете си, ще ви обясни какво се иска от вас и въобще няма да се пазари за цената. Накрая ще покрие сметката ви, каквото и да сте поръчали – не се заблуждавайте – това не е щедрост, и без това ще дойде ден, в който ще си вземе всичко с лихвите.

И така, вие изпълнявате първата поръчка и се срещате с бай Ганьо, в заведение разбира се, за да си получите парите. Той е доволен от работата ви, плаща, но… цената ви е висока. А той е толкова доволен от вас, не че иска да сваляте цената си, но за жалост, не може да си позволи да ползва услугите ви. В бъдеще, щом бизнесът се разрастне още, той непременно ще ви потърси, но засега… това е. Благодари ви за свършената работа и отново плаща цялата сметка.

Е, какво пък, казвате си вие, можете да намалите от цената, няма да обеднеете. Важното е работата да върви и да имате поръчки в тези несигурни времена. Бай Ганьо благодари, казва, че ще си помисли и ще ви се обади.

диян николов 2И наистина ви се обажда след около седмица. Този път поръчката е по-голяма, но бай Ганьо започва да капризничи и изискванията му се увеличават. Клиентът винаги е прав, сещате се вие и удовлетворявате капризите. Второто плащане също е навреме. Може и да смънка нещо за цената, но щом обясните, че повече не може да сваляте, той ще си замълчи.

Следва трета поръчка, която надминава предните две и по работа и по заплащане. Наближава денят да си получите заработеното и най-вероятно бай Ганьо ще ви каже, че отива за няколко дни я на почивка, я на бизнес пътуване в друг град или в друга държава. Но вие не се притеснявайте – щом се върне, ще ви заплати веднага. И вие сте спокойни – два пъти вече е бил коректен с вас.

Дните минават, а бай Ганьо сякаш потъва вдън земя. Не отговаря нито на телефона, нито на sms-ите и съобщенията във фейсбук (въпреки, че виждате, че са прочетени), дори тези, които са ви запознали, не знаят нищо за него. А за да не го притесняват повече, разприятелява всички. Вече ви е ясно, че сте се трудили нахалос и бай Ганьо отново е ударил келепира.

Към Част втора

Иван Стоянов

3 коментара по “Бай Ганьо бизнесмен

  1. Pingback: Бай Ганьо бизнесмен 2 | Танграм рекламна агенция

  2. Пълен помияр. Лъжата и измамата са негово кредо. Не се връзвайте, Никога не изпълнява обещанията си

  3. Pingback: Бай Ганьо бизнесмен | Инфо макс

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *