Как да станете част от млм система

Част трета

Хлътването

Мултилевъл маркетингВие сте вдъхновени за втори път и отново грабвате телефона. Следват още 5-10 отказа и отчаяние за втори път. Тук обаче ви хрувма, че за тези пари може да си вземете витамини или нещо друго здравословно, плюс някакви добавки за отслабване, ако майка ви или жена ви са се вманиачили на темата „излишни килограми”, и така да останете в бизнеса.

Ето, видяхте ли, че можете! Браво! Отлично! Вашият „спонсор” ви засипва с похвали и ви дава за пример пред другите колеги на поредната среща за обсъждане на продуктите и за помпане на самочувствието. Започвате да си вярвате – следва охотно посещаване на срещите и представяне на продуктите пред колеги и приятели. Нещата обаче отново зациклят, най-много някоя и друга дребна продажба да ви поободри временно или някой познат да приеме поканата ви за местна презентация, след което няма да ви се обади повече. Или още по-лошо – ще спре да ви вдига телефона.

Настъпва началото на третия месец и „спонсорът” ви уведомява, че до края на месеца общата сума на продажбите ви трябва да бъде 300 лв. (или евро), иначе ще си загубите правата за години напред. Но вие се справяте добре, уверява ви той/тя, имате продажби, трябва само още малко усърдие от ваша страна и всичко ще е наред. Нали не сте забравили, че жадувате за собствен бизнес без шеф на главата ви?

Тук вече трябва да ви стане ясно, че нито „спонсорът”, нито „гуруто” от София са почтени с вас и ви извиват ръцете при всеки удобен случай. Тези 300 лв. (или евро) не биха били никакъв проблем ако нещата в страната ни бяха наред, но при тази ужасяваща безработица извън столицата да изградите мрежа и да направите продажби за толкова скъпи продукти за толкова кратко време си е направо подвиг.

Вече усещате, че ви вземат за канарче и питате „спонсора” защо тези условия не са ви били казани още в началото, за да сте наясно и да си направите и вие сметката. С мънкане ще ви се обясни, че нещата са се променили впоследствие по еди-какви причини (винаги имат готов отговор за всичко!) и отново ви предлага „другия вариант” – довнасяте до 300 лв. (или евро) и оставате сътрудник до живот, като ви уверява, че повече няма да има подобни „изненади”.

Ако решите да поискате назаем тази сума от „спонсора” (така де, нали думата означава „човек, който дава парите”), той/тя ще започне да разглежда ръцете си или върховете на обувките си с такъв интерес, сякаш ги вижда за първи път и да смънка, че не може да ви даде такава сума и ще трябва да се оправяте сами. Ако обаче припомните значението на думата „спонсор”, ще ви се обясни, че той/тя всъщност не е точно ваш спонсор, а ментор. Вече всички думи ви звучат объркано.

Е, какво пък, където 100, там и 300. Довнасяте и продължавате с „бизнеса”. Все ще успеете да продадете нещо и да си възстановите парите. Като пълноправен член на екипа ще започнат да ви канят на „обучения”. Те представляват пътувания до другия край на страната, където три дни „лекари”, „хомеопати” и/или „натуропати” ще ви обясняват за положителните ефекти от вашите продукти. Всичко това можете и вие да прочетете в каталога и не е нужно да плащате около 500 лв. за тридневен престой в хотел и да загубите общо с пътя 5 дни. Като сложим и разходите за пътуването, сумата набъбва на 600-700 лв.

Иван Стоянов

Следва продължение

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *