Къде са обучени служителите в рекламните агенции?

Служителите в рекламните агенции са се учили предимно от практиката. Много от тях са икономисти, други са изучавали мениджмънт и реклама а университета и като висшисти в областта на рекламата би трябвало да са подготвени.

Коя светлина ще светне за бъдещият служител в рекламната агенция - стопът, мигачът или ?

Коя светлина ще светне за бъдещият служител в рекламната агенция – стопът, мигачът или ?

Оказва се, че това не е така и пристигайки на първото интервю за работа – бързо разбират, че има проблем.

Проблемът е в тях, защото те сами избрали да изучават рекламата в български университет, но още по-големият проблем е в университетите.

По мое мнение – в университетите – в 99% от случаите се преподава от хора, които са изучавали рекламата според стандартите на соца и сега се опитват да променят знанията си за рекламата.

Как да стане това, след като 99% от преподавателите никога не са били в реалния бизнес. На запад практиката е да се канят успешни мениджъри от частния бизнес, които да подаряват знанията си на студентите. Това също е с рекламна цел, защото настоящият студент може под впечатлението от мениджъра да пожелае след като завърши да кандидатства в неговата фирма, но това е друга тема…..

Тук тази практика е още в зародиш, защото в университетите са се окопали „чугунени глави” от времето на соца, които подобно на висшите ни духовници – не дават никой да препари в тесния кръг до хранилката….

От друга страна – никой не пита бизнеса от какво има нужда. Университетите бълват специалисти, които отиват на интервюта и заявяват, че бързо учат!?

И когато собственикът на рекламната агенция попита какво всъщност са учили пет години в университета след като на зададените от него практически въпроси отговорът е „бързо уча” – Единственият шанс е Собственикът на рекламната агенция да е намерил някакво зрънце, което да реши да развива и да инвестира десетки часове за да вкара бъдещият рекламен гуру в реалността.

Ивайло Манахов

P.S. В следващата статия ще погледнем къде са обучени собствениците на рекламни агенции

2 коментара по “Къде са обучени служителите в рекламните агенции?

  1. Винаги ми е ставало… интересно като прочета че някой е учил за реклама. Това е като да си учил за художник, музикант и др. Трябва да ти иде отвътре, а в университета само да те “загладят и шлифоват”.

  2. Затова написах статията, защото като ми дойде някой с претенции – какво пишело по учебниците и се чудя къде да гледам. Неотдавна едно момиче пожела да бъде наш представител в един град и я попитах на база какъв опит заявява подобна отговорност…
    Отговори, че току що е завършила Маркетинг и реклама…..

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *