Конференция „Таласемия 2012″

Между 05 и 08 април в КК “Златни пясъци”, х–л “Адмирал“ се проведе Международна Конференция „Таласемия 2012″. Началото на тези периодични научни форуми с практическа насоченост беше поставено през 2010 г., когато се състоя Първата работна среща, инициирана от доц.Калева (началник клиника по детска хематология в МБАЛ „Св.Марина“-Варна и председател на Националната работна група по хемофилия за деца към Българското научно дружеството по клинична и трансфузионна хематология)

В настоящия форум участваха повече от 120 делегата, включително лектори от Великобритания, Гърция и Кипър, които представиха своя опит в областта и  дадоха изключително висока оценка за нивото на конференцията и организацията.

На срещата се взе решение да се създадат  3 национални референтни центъра за консултация в София, Пловдив и Варна. Терапията ще се извършва по уеднаквени критерии, организации и правила. Своята подкрепа за подобрение качеството на грижите за пациентите с таласемия изрази и  министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

На форума се взе решение и за създаването на работна група, която да подготви критериите за лечение при хроничен хепатит С при пациентите с наследствена анемия.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *