Началото на края на лъжите И в рекламата…

Това ми се струва без Фотошоп :)

Това ми се струва без Фотошоп :)

По повод информацията, че в САЩ ще забраняват Фотошоп за да не се манипулират рекламните послания с несъществуващ ефект на кожата, лъскави лица и т.н. – ми се иска да отбележа, че това всъщност е началото на края на лъжите И в рекламата.

Защо И в рекламата ли?

След като банките и борсите лъснаха по бели гащи с лъжите си относно лихвите, спекулативните печалби и скритите наказателни лихви – сега на ред е рекламата…..

Рекламата се превърна в синоним на измама. Подвеждащите реклами ни зоват да разтворим портфейлите си плахо като девственица и никога да не ги затворим като амортизирана проститутка.

Преди години писах за порочната реклама на Данон, в която “рекламен гений” използва песничката “Зеленчуци, който не яде – той голям не ще да порасте….” за следната манипулация: Детето всъщност чува: “ДАНОНИНО, който не яде – той голям НЕ ЩЕ ДА ПОРАСТЕ”!? Да коментирам ли или няма нужда? – ето вижте повече…..

Да не говорим за подвеждащата реклама от страна на vivacom. Класика в жанра е билборд и на него грее огромна цифра, която приканва за изгодна услуга на месец, НО в долния край на билборда с дребен шрифт е изписано, че това е само за първите месеци…. Някой от вас спирал ли е колата за да прочете дребничкия текст?

Та това ще е началото на края… все повече ще се пише за рекламните практики, хората все повече няма да вярват на рекламите, все повече ще изключват звука при поява на реклама…

Добре, че не живеем през средните векове, защото тогава на крадците са им режели ръцете, езиците и други атрибути….

Ивайло Манахов – един представител на рекламния бизнес

 

 

Един коментар по “Началото на края на лъжите И в рекламата…

  1. Така е! Примерно аз всеки път съм свидетел, как изключват телевизора или сменят канала си, когато някой обикновения потребител си гледа любимия сериал… израза е “Аре ве ше ви … рекламите”. Рекламират, а продукта им на нищо не мяза. Е, кажете вие, какъв е смисъла да се лъжат хората, при условие че вече те знят играта.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *