Безплатни разговори по телефона

Следващите ми визитки ще съдържат само скайп и имейл – без номера на мобилни оператори – освен ако не ми плащат за да рекламирам номера на тяхната компания.

Продължавам да се изненадвам от партньори и приятели, които не ползват скайп!? Не намирам логиката да се плащат по 100 лв. на месец за разговори по мобилен телефон и в същото време на въпроса да се чуем по скайп – да ми се отговаря – “ами нямам слушалки!?”

Имаш по 100 лв. на месец за приказки по телефона – нямаш 20 лв. за слушалки!? Не го разбирам това – честно – не го разбирам….

Скайп е световна, безплатна система…централа за безплатни разговори. Инсталираш си малка програмка и започваш да си говориш безплатно с всички, които са направили същото. Скайп дава възможност за чатене, говорене, видео връзка, конферентна връзка, изпращане на файлове.

Няма друга система, която да дава всичко това безплатно. Подобни опции мобилните оператори в България – ни продават за доста пари…и като казах мобилни оператори: И трите ни мобилни оператори са микроскопични и нищожни спрямо идеята СКАЙП.

Докато всеки от операторите ни обявява няколко милиона абоната (така България възвръща могъществото си с население от 24 000 000) – Скайп залага на удобството на всеки от нас. За тези, които сега узнават какво е скайп възниква въпроса – “Добре де – от какво печели тоя скайп?”

Отговорът за някой може да се стори ляв, социалистически….и няма да са далеч от истината. Скайп залага на ниски цени за обаждане към фиксирани и мобилни телефони по целия свят и оттам идват приходите. Цент тук, цент там и касичката се пълни. Клиентът плаща малко, но звъни по целия свят. И това е благодарение пак на тези чугунени глави, които смятат, че освен мобилния телефон – няма друго устройство за връзка. И така Скайп до някъде се възползва от традиционализма на потребителите – в крайна сметка ако някой непременно трябва да се свърже с някой – той ще го направи на всяка цена :)

В тази връзка ще си позволя да направя следната прогноза: Мобилните оператори в България в бъдеще ще се превърнат в компании за мобилен интернет. Ще загубят впечатляващите си продажби и дори подвеждащите реклами няма да ги спасят. Да – подвеждащите реклами, за които пиша от години и за което нито един оператор не ме е осъдил – ще са също част от края на монопола на мобилните оператори.

7 коментара по “Безплатни разговори по телефона

 1. Откакто си сложих скайп и на мобилния говоря с чужбина и със страната за …. наистина смешно малко пари.
  А е изгодно и за клиентите, нали всички това искаме?

  П.П. Все пак предпочитам писмения контакт- така мога да си проверя хронологията и липсват обичайните грешки

 2. В тази връзка: Преди месец си инсталирах Viber, това е като скайп, но вместо регистрация, използва мобилния номер и пак си говориш безплатно – независимо къде се намира отсрещния.
  Обаче изисква Андроид….

 3. И този звяр съм инсталирал, но на телефона, който се води личен.

  Вайбър ми насича разговорите, явно иска по-високоскоростна връзка.

  Така че оставам на класиката, която има и десктоп(компютърен) вариант- скайп.

  П.П. вайбър- но само за писане има и за Нокиа, но не съм го тествал.
  производителя пише, че става на Симбиан, и на операционната система на Нокиа за нискобюджетни телефони S40- като Asha например.

 4. За офис в джоба съм с една Моторола с хардуерна qwerty клавиатура(твърда клавиатура с всички букви) с Андроид.

  Върши ми чудесна работа, почти напълно замества нетбук, и има ред други предимства.

  С две думи- браво на Гугъл

 5. Днес четох, че google са “погълнали” Моторола…, но google яко дърпат под напора на Фейсбук, които определено докарват повече трафик…битката на титаните предстои….
  Клюкарницата Фейсбук е на път да победи “машината” google

 6. Ами то е въпрос на навик, а не толкова на равносметка, защото българина е доказано най-лесно подвеждащия се клиент що се отнася до мобилни услуги. Появиха се смартфоните, имам предивд масово, и сега повечето хора ще минат на Вайбър, Скайп и Уатс ъп, които са напълно безплатни, можеш да ги ползваш и през телефона без слушалки стига да има интернет. Нещата стават доста по-рационални, евтини и мобилни така че едва ли някой ще може скоро да се оправдае със слушалките…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *