Комисията по етика в печатните медии – притиска варненска медия

На 7 април 2011 г. получих имейл от Desislava Bineva - Executive director National Council for journalistic ethics във връзка с интервю – публикувано през 2010 г. в Портала за имоти на Варна под заглавие: “Пяната изплува и не потъва”: интервю с г-н Висоцки за Асоциация Альоша – вижте статията.

Около 13:10 часа на 7 април се свързах по телефона с Десислава Бинева и казах във връзка с какво се обаждам. И въпреки, че от получаването на имейла до моето обаждане бяха минали няколко минути – г-жа Бинева не си спомняше за какво става въпрос. Понечих да обясня, че ние не издаваме списание от края на 2009, но тя ме прекъсна и каза, че очаква отговора ми в писмен вид и затвори телефона – ето отговора ми в писмен вид:

Факти:

1. Както сами виждате – под публикацията в портала е опровержението на г-жа Дубийковская и нейния съпруг, който се оказа дипломат от кариерата. Те ми го предадоха лично – в писмен вид в центъра на Варна и още същия ден беше публикувано.

2. Комисията по етика пише до мен следното:

На свое заседание Комисия за етика в печатните медии разгледа жалбата на г-жа Янина Дубейковская по повод на Ваше интервю с Роман Висоцкий, бивш бизнеспартньор на г-жа Дубейковская и на нейния съпруг, публикувано през юни 2010 г. във Вашето списание под заглавие „Пяната изплува и не потъва”.

Но дали сте спазили и изискването на Етичния кодекс  на  българските медии: преди публикуване на подобен текст да бъде потърсена и изслушана и другата страна?… За съжаление, жалбата на г-жа Янина Дубейковская ни кара да мислим, че това не се е случило.

И следва най-интересното – тази същата комисия по етика, която в началото на писмото се представя като “Комисия по етика” – в края на писмото вече е  ”Национална комисия по етика” и очакват от мен следното:

Уважаеми господин Манахов,
Националната комисия по етика в печатните медии ще очаква да изпратите броя, в които ще публикувате неотменното право на отговор на г-жа Янина Дубейковская.
Не случайно по-горе подчертах в червено текста, защото от края на 2009 г. – ние НЕ ИЗДАВАМЕ списание и няма как нещо да е публикувано в списание, което не било отпечатано :)
Меко казано съм учуден, защото професионалистите, които участват в подобна комисия би трябвало да знаят, че списанията се печатат на хартия. Сега остава да отпечатам един брой от списанието за да пратя на тази комисия и да удовлетворя тяхното искане, но кой ще плати тази прищявка?
Срам, срам, срам ме изпълва, защото именно тази комисия би трябвало да знае, че в Националната библиотека се пазят копия на официално издаваните списания. А до края на 2009 г. действително издавахме списание ИМОТ ДНЕС ВАРНА и си имахме ISSN: 1313-4825….
Да не говорим, че в изпратеното до мен писмо – липсва дата, липсва изходящ номер. Въпреки това ще публикувам тук пълния текст на писмото за да видите всичко с очите си:
Уважаеми господин Манахов,
На свое заседание Комисия за етика в печатните медии разгледа жалбата на г-жа Янина Дубейковская по повод на Ваше интервю с Роман Висоцкий, бивш бизнеспартньор на г-жа Дубейковская и на нейния съпруг, публикувано през юни 2010 г. във Вашето списание под заглавие „Пяната изплува и не потъва”. Интервюто, с което ние се запознахме, представя жалбоподателката в твърде неблагоприятна светлина с твърдения, които интервюираният господин хвърля смело в общественото пространство. Много се надяваме, че вие сте направили необходимото проучване и сте твърдо убеден, че казаното е истина. Но дали сте спазили и изискването на Етичния кодекс  на  българските медии: преди публикуване на подобен текст да бъде потърсена и изслушана и другата страна?… За съжаление, жалбата на г-жа Янина Дубейковская ни кара да мислим, че това не се е случило.
Позицията на Националната комисия по етика в печата в случаите, когато дадена медия засегне авторитета, морала, достойнството на някого, е да осигури право на засегнатия човек да изрази позицията си в същата медия. Това е задължително морално действие на  медията,като  в същото време е и действие, което не би трябвало да ви тревожи, ако сте убеден в правотата си.
Уважаеми господин Манахов,
Националната комисия по етика в печатните медии ще очаква да изпратите броя, в които ще публикувате неотменното право на отговор на г-жа Янина Дубейковская.
С уважение:
Теодора Петрова
Председател на Комисия за етика в печата
Бях заплашен от г-жа Янина Дубейковская със съд и вече година очаквам процеса.
През 2009 г. г-жа Дубейковская с нейния съпруг ни загубиха време за да им правим оферти за чанти, химикали, баджове и какво ли още не. И след като взеха цените – дори не се обадиха, че са избрали друга фирма.
Ние не очакваме всеки да се съгласи с офертата ни, но не е нормално да загубиш на някой времето и да не му се обадиш поне да му благодариш и да му кажеш, че избираш друга оферта.

3 коментара по “Комисията по етика в печатните медии – притиска варненска медия

  1. Ами то и статията Ви за блиндираните врати е за тази комисия !

  2. Лично аз не правя голяма разлика, дали нещо съм прочел на хартия или в нета …

  3. Бихте ли пояснил защо статията ми за блиндирани врати е за тази комисия? Тук всички коментари се публикуват и няма цензура.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *