Сайтове за всеки джоб

През 2005 г. смятах, че интернет е нещо временно. Нямах компютър и не знаех от къде се пуска.

В този момент 95 % от дейността ни се развива благодарение на интернет.

За тези четири години понаучих някой неща и ви предлагам моят опит:

Хиляди агенции, студия и отделни хора правят сайтове в България.

Какво е сайта? Сайта е информация, която трябва да се подреди така, че тези, които достигнат до нея да сметнат, че е полезна.

Всичко останало е опит да се приберат едни пари.

Повечето хора обаче, които са стигнали до парадигмата да имат сайт, също подхождат като коне с капаци. Първото изречение почти винаги е: “Искам красив сайт и ако може евтин.”

ОК, истината е, че повечето сайтове се “сглабят” за няколко дни, но винаги се прави опит да се измъкнат колкото се може повече средства, защото интернет е мястото където стават най-големите измами. Трудно някой може да прецени дали даден сайт струва точно определена сума пари. Затова и има толкова желаещи да правят сайтове.

Има безплатни софтуери за създаване на сайтове, но се изискват също умения някой” да ги подкара”. За да заработи подобен сайт се инсталира софтуера на хост и след определени настройки може да стартира.

Безплатен сайт можете да си направите чре следните платформи:

  • WordPress е този сайт например

има и други, но тези ги познавам и мога да взема отношение.

Разгледайте ги и ако няма да се справите сами, ще помогнем ние – срещу заплащане.

Например за инсталация на една езикова версия на някой от изброените софтуери (наричани още CMS) – 200 лв. без ДДС

Всички те работят с готови темплейти (дизайни). Можете да си изберете дизайн и ние да го модифицираме като добавим вашето лого – 100 лв.

Всяка система може да бъде поразена от така наречените хакери, които се занимават основно с унищожаване на сайтове. За да сте спокойни – можете да отделяте 50 лв. на месец и ние ще се грижим за оправяне на проблемите – когато се случат. Можете да не плащате всеки месец, но когато се появи проблема, ще се наложи да заплатите много повече, защото в повечето пъти пораженията са сериозни и трябва да се прерови целия код на сайта за да се открие вредителя.

Създадохме сайта и е време да докараме клиентите. Това е най-трудното нали :)

Има няколко варианта – да отселите пари за да рекламираме сайта на билбордове, флаери, листовки, по радия, телевизии, да наемем рекламни банери по други сайтове или да индексираме всяка страница в търсачките.

Реклама на билбордове:

Дизайн на платно от винил – 100 лв.

Наем за две седмици 300 – 400 лв.

Разходи за един месец 800-900 лв.

Флаери, листовки:

Дизайн 60 лв.

Печат на 1000 флаера А6 – 100 лв.

С 1000 флаера сами разбирате, че доникъде няма да стигнем

Радиа и телевизии:

Пригответе 20-30 000 лв. и на първо време ще стигнат

Банери по други сайтове:

Дори да изберем само един портал за да разположим рекламния ви банер, ще се наложи да се бръкнете с поне 1000 лв. за месец. Проблема е, че нито една реклама не сработва за един месец.

Започнахте да се чудите дали нещо не ви мамим – ами проверете сами. Няма как един сайт да се създаде и да почне сам да печели. Някой трябва да го управлява, направлява, насочва и пълни с информация. Никой няма да влез някъде просто така.

Последния вариант е да привличаме посетители от търсачките и основно от google по ключови думи. Така, когато някой напише думи, характерни за вашия бизнес – ще посещава вашият сайт, а не този на вашите конкуренти. Цена на месец – 50-150 лв.

През цялото време е опитвам да ви кажа, че създаването на сайт е една голяма отговорност, а не само един дизайн и малко  мърдащи анимацийки. Хората, които ще посетят сайта ви мислят подобно на вас и очакват да видят това, което и вие. Всички мислим по подобен начин с изключение на гениите, които пък страдат от други проблеми.

Ако сметнете, че ние сме хората – се обадете:

Ивайло Манахов

Skype: tangram-media

0888-470-585

e-mail: office@tangram.bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *