Рекламни материали

За да не говорим на различен език, тук ще уточним наименованията на рекламните материали.

Флаер (flyer) – от англ. fly – летя: печатат се в голям тираж и ‘летят’ при раздаването. Обикновено формата е А5 15 x 20 см. (половината на А4) или А6 10 x 15 см. (четвъртинка от А4). За разлика от дипляните (от гръцки diplos – сгъвам)  флаерите не се сгъват. Обикновено се печатат на тънка хартия около 90 – 115 гр. – разбирайте дебелината на обикновен лист, с разлика че хартията е гланцова (хромирана).

За да блестят още повече – върху повърхността се нанася специален лак (UV лак гланц), който продава още по бляскав вид на флаерите.

Предназначението на флаерите е да достигат до голям кръг хора, с раздаване предимно на ръка на улицата, по пощенските кутии, по определени таргетирани групи. Това предполага кратък живот (средни няколко секунди) на тези симпатични хартийки. Някой си ги прегъват и прибират в джоба, но при първото почистване – ги изхвърлят.

Брошура (brochure) – от френски brocher – зашивам. Шиене, подшиване имаме при книги, каталози. След като се напечатат колите, се подреждат и за да добият вида на крайното изделие се подшиват, защото няма друг начин да се закрепят листите. Броят на страниците няма значение, но ако формата е А4 (в сгънат вид), се печата през 16 стр.

Например: Тялото (книжното тяло, което не включва корицата) може да е 16 стр.; 32 стр.; 48 стр. и т.н. Подшиването може да стане с телбод, конци, в повечето случаи и топло лепене. По дебелите изделия задължително се шият и лепят.

Буклет (booklet) – от англ. book книга и умалителното let – с две думи ‘малка книга’ . Под буклет разбирайте по-скоро каталог А4 или А5

Лифлет (leaflet) – от англ. leaf – list и умалителното let – с две думи ‘листче’

Под буклет разбирайте по-скоро дипляна, сгъната до А4 или А5. Използва се за реклама ,чрез пощенски писма (така наречения ‘директен мейлинг’) и затова формата А4 се сгъва на три, така че да се получи изделие с формат 10 x 20 см.

Отправете запитване

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *