Предпечат

Предпечата е подготовката за печат на рекламния материал. Дизайна прави нещата красиви и удобни, предпечата подготвя файла по изискванията на печатницата – така ,че след печат всичко да е ОК.

Предпечата означава да се оставят отстъпи за рязане, например:

Когато подготвяте за печат файл за визитка – вие работите в размер 50 x 90 мм. Винаги оставяйте по 5 мм. от обрязания формат навътре от всяка страна до най-близкия текст освен, ако не търсите умишлено срязване през текста. Най-добре е да си направите рамка 400 x 800 мм. и да вкарате текстовете в нея. Така накрая няма да се налага да мерите наново отстоянията.

За флаерите и листовките важи същото правило + още нещо:

Примерен флаер

Схема за поставяне на отстъпи за рязане на флаер А6. За всички формати важи това правило

Флаерите и листовките се печатат в голям формат и после се режат примерно до А6. За да ги отреже без проблем помощника на печатаря, му оставете по 2 мм. от всяка страна.

Снимките не е добре да са малки, но не е добре и да са огромни. Придържайте се към 300 точки на инч (300 dpi).

Прозрачностите винаги създават проблеми. Ако нямате идея как да ги оправите, конвертирайте в TIF и няма да имате грижи, но ще имаме ние, защото няма да можем да пипнем каквото и да е било.

Общо взето – предпечата е доста подценяван момент в целия процес. Честа практика е да си служите перфектно с графичните програми и когато дойде момента да се влиза за печат се оказва, че файла е почти негоден за печат.

Правилата за предпечат не са толкова сложни, но не са и толкова лесни. Ние можем да се погрижим за файла при тарифа 10 лв. на страница.

Това не означава, че малките снимки ще станат големи :)

Отправете запитване

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *